piątek, 19 października 2012

Grzanki niespodzianki .


Można je podawać niespodziewanym gościom albo zaplanować jako atrakcyjne przystawki na przyjęcie .


-----------------------------------------
Stopień trudności  - *
Koszt - *
Czas : ok. 45 min.
Przygotowanie - ok. 30 min.
Zapiekanie - ok. 15 min. 
Temperatura pieczenia - 180 C 
------------------------------------------
Składniki dla 4 osób : 
- 4 duże bułeczki
- 2 łyżki margaryny (4 dag)
- 4 plastry wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 papryki
- 10 dag łagodnego zółtego sera
- 4 cienkie parówki
- 2 jajka
- 1/2 puszki zielonego groszku (200 g)
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 pomidor
- sól
- pieprz
------------------------------------------
Przyrządzanie :
1. Z bułeczek ściąć wierzchy , odłożyć . Dolne części wydrążyć , wysmarować wewnątrz margaryną.


2. Boczek pokroić w kostkę , zrumienić na pozostałym tłuszczu . Cebule obrać , posiekać i wrzucić do boczku. Papryki umyć , oczyścić , miąższ pokroić w kostkę , przesmażyć z boczkiem i cebulą.


3. Jedno jajko ugotować na twardo , obrać i posiekać . Parówki obrać z osłonek , pokroić w plasterki . Ser zetrzeć na tarce. Groszek odcedzić na sicie , wsypać do salaterki , do której następnie dodać cebulę z boczkiem i papryką , parówki, jajko , połowę sera , natkę pietruszki i surowe jajko . Całość przyprawić solę i pieprzem do smaku. 



4. Tak przygotowaną masą napełnić bułeczki , wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 15 minut w temperaturze 180 C . Na 5 minut przed końcem zapiekania bułeczki posypać resztą żółtego sera.


5. Pomidor umyć , pokroić na cząstki , a następnie udekorować nimi już upieczone grzanki .
--------------------------------------------------
Rada :
Aby grzanki były mniej kaloryczne w składnikach możemy pominąć wędzony boczek. Wówczas cebulę smażymy bezpośrednio na łyżce tłuszczu i postępujemy dalej zgodnie z przepisem .
----------------------------------------------------
Kalorie : 
1660 kcal razem - dla 4 osób
415 kcal - 1 porcja
--------------
Źródło węglowodanów .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz