piątek, 19 października 2012

Faszerowane jajka.


Jajka z kolorowym farszem , proste i szybkie w przygotowaniu doskonale smakują dzięki dodaniu chrzanu , koncentratu pomidorowego i natki pietruszki .

-----------------------------------
Stopień trudności - *
Koszt - *
Czas - ok. 45 min.
---------------------------------
Składniki dla 8 osób :
- 8 jajek
- 1 opakowanie twarożku (200 g)
- 6 łyżek mleka
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1-2 łyżki tartego chrzanu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól 
- pieprz 

Do dekoracji:
- 1 ogórek konserwowy
- 1 pomidor
- 1 cytryna
- słodka papryka
- grubo mielony pieprz
----------------------------------
Przyrządzanie:
1. Jajka ugotować na twardo , zalać zimną wodą , obrać ze skorupek i przestudzić . Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać.

2. Twarożek wymieszać z mlekiem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka przeciąć wzdłuż na połówki , wyjąć żółtka i przetrzeć je przez sitko , a następnie dodać do twarożku , dobrze utrzeć.


3. Tak przygotowaną masę podzielić na 3 porcje . Jedną porcję wymieszać z chrzanem , drugą z koncentratem pomidorowym a trzecią z natką pietruszki .


4. Powstałe 3 masy kolejno przekładać do szprycy z dekoracyjną końcówką , i napełniać połówki jajek . Tak przygotowane jajka dekorować plasterkami pomidora i ogórka oraz cząstkami cytryny , a następnie posypać słodką papryką i grubo zmielonym pieprzem . Jajka ułożyć na dużym półmisku .


-----------------------------------
Rada :
Połówki jajek można również faszerować mięsem z krewetek . Wówczas wyjęte żółtka należy rozetrzeć z krewetkami , a powstałą pastą faszerować białka udekorować całymi krewetkami .
----------------------------------
Kalorie :
1440 kcal razem - dla 8 osób
180 kcal - 1 porcja
------------
Źródło fosforu , żelaza , witaminy A i B12 .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz